Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

Balaton 2019 - Turisztikai fejlesztések

2018. december 12. - aestus

A Balaton jól teljesít! Szolgáljon alapul előző kijelentéshez akár a balatoni hotelek árbevétele, amely több mint tíz százalékkal múlta felül a tavalyi évet, akár a BAHART szintén rekordot jelentő, novemberre a kétmilliós utasszámot (személyhajó+komp) meghaladó utasforgalma vagy a tó körüli 2018-as rendezvények látogatószámai. A kimagaslóan sikeres eredményekhez nagyban hozzájárult a belföldi vendégforgalom erősödése (az országos forgalom negyede a régióban realizálódik), az őszi kedvező időjárás, valamint azok a folyamatosan zajló fejlesztések, amelyek nyomán évről-évre emelkedik a régióba érkező turisták száma és költéseik mértéke.

balaton_2019.png

A Balaton régió több jelenleg is futó állami és nemzetközi fejlesztési projektben érintett. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Széchenyi 2020 program keretében eddig 50 milliárd forint értékben kerültek elfogadásra környezetvédelmi fejlesztéseket célzó pályázatok. Kiemelkedő az 1,2 milliárd forint Uniós támogatással a Kis-Balatonnál épülő új, környezetbarát Turisztikai Látogatóközpont. A november 29-i alapkőletételt követően, megkezdődtek a látványtervek alapján formabontó, de mégis tájba illeszkedő létesítmény építési munkálatai, amelyek a tervek szerint 2019 tavaszára fejeződnek be. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park eddigi legnagyobb beruházásának célja, a már jelenleg is évi 5 000-10 000 látogatót vonzó Kis-Balaton, korábban rejtett értékeinek még színvonalasabb bemutatása. A fenékpusztai Látogatóközpont számos környezettudatos építészeti megoldást tartalmaz majd, így az önmagában is izgalmas épület, méltó központja lehet a vezetett túráknak és a 2020-ig elkészülő teljes komplexumnak. 

kis-balaton_latkep.jpgFotó: pixabay - thommas68

A térség több olyan nagy nemzetközi projektben is érintett, mint a fenntartható, hatékony turizmus megvalósítását célzó, alacsony szén-dioxid kibocsátású, innovatív közlekedési lehetőségek fejlesztésével foglalkozó DESTI-SMART program, amely 54 hónapos projektidőtartammal, 2018-2022 között, közel 2 millió eurós költségvetéssel és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A magyar fordításban „Tavak határok, korlátok nélkül” projekt, a természeti értékek hozzáférhetőségét hivatott elősegíteni a fogyatékkal élő emberek számára. Egyaránt foglalkozik ezen személyek integrációjával a részt vevő országokban és segíti elő az európai polgárok környezettudatosságra való nevelését. A 2017-2020 időtartamban futó Culturecovery program, a közép-európai kulturális örökség eszmei értékének megőrzését és helyreállítását célozza öko-múzeumokon keresztül. Ezek nem konkrét épületeket vagy helyeket jelentenek, hanem komplett régiókat, amelyek láthatóbbá teszik az adott tájegység történelmét, helyi gazdálkodási formáit, emlékeit, identitását és hagyományait.

A 2018-2020 között, közel 3 milliárd forintból megvalósuló Világörökség Turisztikai Projekt célja, hogy a Balaton-felvidék kiemelt építészeti örökségei, kulturális értékei interaktív attrakcióvá váljanak és egész évben vonzanak fenntartható módon turistákat az egyedülálló kultúrtáj területére.

tihany_fakezashaz.jpgFotó: pixabay - ivabalk

Veszprém a balatoni régióval közösen pályázik a 2023 Európa Kulturális Fővárosa címre. A pályázat végső sikerétől függetlenül jelent további kiemelt figyelmet, elsősorban a Balaton-felvidéki régió részére. A fokozott sajtóvisszhangnak köszönhetően további potenciális célközönség érhető el főként a külföldi utazók körében, valamint újabb pénzügyi források is megnyílhatnak a térségben fejleszteni kívánó vállalkozók számára.

A 2030-ig futó Kisfaludy Program minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztéseket célzó kormányzati projektje, amelyből a Balaton, mint a második legnépszerűbb hazai úticél a főváros után, óriási szeletet tudhat magáénak. A már jelenleg is zajló fejlesztések nyomán balatoni strandok, parkolók, sétányok, kalandparkok, aquaparkok és szálláshelyek újulnak meg a tó körül.

Még 2018-ban megkezdődhet az észak-balatoni vasútfejlesztés a Szabadbattyán-Balatonfüred vonal villamosításával. A tervek szerint 2021-re záródó kivitelezési szakasz, 44,6 km vágányfelújítást, hat új vasúti átjárót, négy állomás (Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs) magas peronos átépítését, valamint további hét állomás modernizálását foglalja magában.

A balatoni bringakör rekonstrukciója folyamatosan zajlik, de a munkálatok és fejlesztések jelentősebb hányada a 2019-es évben valósul meg. Míg a Balatonlelle-Keszthely-Balatongyörök-Tihany szakasz már idén rendezésre került, a bringakör másik fele, a mintegy 100 km-es Balatonlelle-Siófok-Kenese-Tihany útvonal, csak a jövő intézkedési terveiben szerepel. A kormány 2019-es tervei között szintén szerepel a Budapestet a Balatonnal összekötő, mintegy 110 km-es kerékpárút megépítése, amely majd az Eurovelo 14-es európai útvonal része lesz és összesen mintegy 8-10 milliárd forintba fog kerülni.

kerekpar.jpgFotó: pixabay - Squirrel_photos

Nyilvánosságra hozták a Balaton parti önkormányzatok a 2018-as idegenforgalmi adóból származó bevételeiket. Az adatok szerint Fonyód 44, Balatonboglár 54, Balatonszemes 71, Tihany 70, míg Siófok kiugróan magas 337,8 milliós ifához veheti majd fel az állami hozzájárulást jövőre, amelyből turisztikai fejlesztéseiket finanszírozhatják.

A Balatonhoz érkező látogatók számának folyamatos emelkedése nem csak a part mentén, hanem a vízen is megmutatkozik. A Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján új parti viharjelző állomások telepítése várható Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyra, míg Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen vízközepi állomások létesülhetnek.

komp.jpgFotó: pixabay - ivabalk

A Balatonnal kapcsolatos forgalomélénkítő törekvések egyre kevésbé célozzák a nyári időszakot. A főszezonban az infrastruktúra és a helyben élő és dolgozó lakosság is elérte teljesítőképessége határát. A mostanában egyre nagyobb figyelmet kapó overtourism jelenség elkerülése érdekében az illetékes turisztikai szervezetek, a helyi szolgáltatókkal karöltve dolgoznak azon, hogy a Balatonon az egész év főszezonná válhasson, elősegítve ezzel a térségbe látogatók jobb eloszlását a négy évszak között. Fontos tudatosítani a hazai és a külföldi utazókkal is, hogy a Balaton nem csak egy tó, hanem borvidékeivel, kulturális programjaival, épített örökségeivel egy komplex térség, amely az év minden napján képes tartalmas programokat biztosítani a látogatók számára.

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1514469036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása