Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

8 csodatévő hely a Balaton energiapontjain

2019. november 13. - aestus

Függetlenül attól, hogy hiszünk-e a Földet behálózó, láthatatlan energiavonalak metszéspontjain összpontosuló erőkben tény, hogy a természet és az ember ősidők óta elválaszthatatlan egységet alkot. Elődeink nálunk sokkal szorosabb kapcsolatban éltek az őket körülvevő világgal. Testi-lelki bajaikra gyógynövényeket használtak és rendszeresen zarándokoltak olyan részben ma is ismert misztikus gyógyhelyekre, amik nyugalmat és energiát sugároztak, sőt akár enyhülést is hozhattak bajaikra. Hittek olyan rejtélyes energiaközpontok, meridiánok létezésében, amelyek közvetlen összeköttetésben állnak a Föld olvadt magjával, ahonnan az ott képződő elektromágneses tér törésvonalak mentén vetül ki a felszínre. A következőkben olyan balatoni helyszíneket mutatunk be, melyek különleges atmoszférájukkal, rejtélyes múltjukkal, izgalmas történelmükkel, minden évben látogatók ezreit vonzzák magukhoz.

img_0247_1.jpeg

1. Hegyestű, Monoszló

A Hegyestű a Balaton északi partján, Zánkától mindössze 5 km-re fekszik a Káli-medence kapujában és hazánk egyik legkülönlegesebb energiákat áramoltató területének tartják. A különös megjelenéséről is híres hegyet és környékét fokozottan védett területként őrzik. Erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít. A környező tanúhegyekhez hasonlóan, a Hegyestű is egy rég kihűlt vulkán kürtőjének a maradványa. A kitörések után kihűlő magma, jellegzetes bazaltoszlopokban szilárdult meg a mára 338 méter magasságúra kopott tanúhegy oldalán, amely különleges formáját a korábbi bazaltbányászat során nyerte el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park harminc évvel később rendezte a terepviszonyokat és csodálatos geológiai bemutatóhelyet hozott létre a korábbi bányaudvar területén, ahol a közel ötven méter magas bányafal, felfedi számunkra a nyolcmillió évvel ezelőtt működő vulkán belsejét. Korábban forgattunk is a helyszínen. (Kattints a videóért)

img_1282.jpeg

Ezoterikus nézetek szerint a hegyet egy erős, gyógyító energiamező veszi körül, amely mintha a környező kövekből és növényekből áradna. A hegytető rendkívüli hatással van a testre, energiával tölti fel és ellazítja azt. A hely atmoszférája, a természet színei, hangjai, illatai, pillanatok alatt magukkal ragadják a kirándulókat. Már rövid hegyen töltött idő után különös nyugalom és derű árad szét a kellően nyitott látogatókban, amely hosszú ideig velük marad. Akár a természet magával ragadó közelsége, akár a hegyet behálózó energiavonalak hatása tény, hogy minden egyes látogatás után erősebbnek és egészségesebbnek érezzük majd magunkat.

img_0241_1.jpeg

A hegyre gyalogszerrel, kerékpárral vagy autóval is feljuthatunk az év bármely szakában, a Balatoni Kéktúra és az Országos Kéktúra útvonal is a közelben halad el.

2. Szentkút, Somogybabod

A Szentkút a nemrég átadott „zenélő”, 67-es számú főúton Balatonlellétől Kaposvár felé haladva, a Balatontól kb. 15 km-re található, a somogybabodi parkerdőben. A faluban a Szentkutat jelző táblát követve kell, immár gyalogosan haladnunk tovább egy székelykapun keresztül, az erdő irányába. A kút közelében található kis tó gátja az 1900-as évek elején átszakadt, a tó vize elfolyt és a környező területet is elhanyagolták, de az 1990-es években újra gondozni kezdték, majd 2000-2001-ben ismét rendbe rakták a területet, amely máig népszerű kirándulóhely tudott maradni.

20191011_144128.jpg

A legenda szerint csodatévő vize van a somogyi szentkútnak. 1917-ig Nagyboldogasszony napján zarándokoltak a forráshoz a hívők. A kút vize sajnos nem iható, de bőven kárpótolja a kirándulókat a hely hangulata és békéje. A településen római katolikus egyházközség működik, feltehetően ennek is köszönhető a kútnál található oltár és Mária-szobor jó állapota is.

20191011_144150.jpg

3. Szentbékkállai-kőtenger

A Balaton-felvidéken található a tó egyik legnépszerűbb természeti csodája, a kőtenger. Régi történetek szerint itt az év különböző szakában más és más csillagenergiák koncentrálódnak és nem csupán az egyedülálló évi kétezer napsütéses órának köszönhető a hely különleges, gyógyító atmoszférája, hanem annak az erős alkimista energiának is, amely szétáramlik a területen.

kriszti2.jpg

Fotó: Pálfi Krisztina

Az idők folyamán, a vulkanikus utóműködésnek köszönhetően, források törtek fel a területen, amelyek vize az itt található fehér homokot hatalmas, kemény kőhalmazokká alakították. Különleges sziklaalakzatok formálódtak a Káli-medencében található fennsíkon, amely egykor a Pannon-tenger része volt. Az egyik legnagyobbat, amit Ingókőnek vagy Kelemen kőnek is neveznek, ha elég súly nehezedik rá, meg is lehet mozdítani. Itt a Szent György-vonalak metszésében különleges rezgéssel bíró, jótékony energiák működnek, amely feltöltik és megnyugtatják a kirándulót.

kriszti3.jpg

Fotó: Pálfi Krisztina

4. Szamárkő, Zamárdi

A furcsa sziklatömb Zamárdi nyugati végén, egy a múltszázadig zsellérek által legelőnek használt területen található (mai nevén Kiserdő), eredetével kapcsolatban pedig számos legenda és teória keletkezett az idők során. Egyes források szerint keresztes vitézek hozták a Szentföldről, mások szerint a tihanyi tűzhányó egy kitörésének maradványa, esetleg a vízözönből maradt hátra. A névadó legenda szerint erre járt a gyermek Jézus, Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, innen a Szamárkő elnevezés. A közelében található kisebb kőben látható mélyedések pedig Jézus és a szamár nyomai.

A Szamárkő mindig fontos szerepet töltött be a környék lakosságának életében. Évezredekkel ezelőtt termékenység varázslatok és egyéb pogány rítusok helyszíne volt, ahol ember és állat áldozatokat mutattak be. A Kelták földvárat építettek a kő körül, később pedig határjelként funkcionált.

A valóság az, hogy hasonlóan a Balaton-felvidéki Kőtenger köveihez, a Szamárkő is vulkáni utóműködés hatására jött létre, melynek során a földből feltörő forró gázok és gőzök által hordozott víz ás ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A modern kor régészeinek érdeklődését is felkeltette a helyszín, az ásatások során számos vésőeszköz, szobrocskák és egyéb kőkori lelet került és kerül elő a mai napig is a környékről. A Szamárkő környéke a közelmúltban rendezésre került és kedvelt kirándulóhellyé vált. Természetfeletti és szakrális erejének elbírálását rábízzuk a mindenkori látogatókra, de tény, hogy az emberiség minden korszakban kiemelt figyelmet szentelt a területnek.

foto_facebook_u_s_forest_service_prescott_national_forest.jpg

Fotó: U.S. Forest Service - Prescott National Forest

Mérete és adottságai alapján akár a Szamárkő ikertestvérének is nézhetnénk azt az egy tonnás sziklát, amely ősszel tűnt el rejtélyes módon egy amerikai Arizona állambeli erdőből, majd került elő az eredeti helyén néhány hét elteltével. A történet csak még izgalmasabb attól, hogy a követ egyébként Wizard Rock-nak, vagyis Varázslókőnek hívják. Hogy bármilyen természetfeletti erő közrejátszott volna a furcsa eseményben aligha gondoljuk. Valószínűleg ügyes marketingfogásról, vagy egy kevésbé átgondolt bűntényről lehetett szó.

5. Kövesdi templomrom, Aszófő

A 71. sz. főútról autóval és minden más közlekedési eszközzel is jól megközelíthető eldugott kis helyszín, valóban varázslatos atmoszférával rendelkezik. Már a Romkápolna utca végéhez közeledve megpillantjuk a templomromot, halljuk a Balaton-parti nád susogását, végül a kis tisztáson eredő és tovább csordogáló forrás és patak nyugtató hangját. Az árnyékos tisztást és az ott kiépített pihenőpadokat hatalmas fák veszik körül, kicsit távolabb pedig láthatjuk a nyílt vízfelületet is. A román stílusú templom a 13. század első felében épült, falai a sok emlék mellett egy geoládát is rejtenek. Kis szerencsével a szomszéd földterületen bárányok vagy tehenek legelnek, a forrás vize frissítő, az utazó pedig átadatja magát és lelkét a különleges kis helyszín adta nyugalomnak.

img_0516.jpeg

6. Pálos kolostorrom, Salföld

Az aszófőihez hasonló élményekben lehet része a salföldi Pálos kolostorromhoz látogatóknak. Árnyas fák alatt élvezhetjük a középkori kolostor falaiból áradó nyugalmat és harmóniát. Gyalogtúra és autós kirándulás keretein belül is megközelíthető a kis Balaton-felvidéki falu határában található műemlék. Badacsonyörs, Ábrahámhegy és Salföld ölelésében, mindenhez köze, de mégis kellően eldugva a nyári nyüzsgés elől, találjuk a szentély helyét és a kolostor romjait. Érdemes a misztikus helyszínen néhány órát eltöltve átszellemülni és átadni magunkat a természeti környezet nyújtotta hangulatnak.

7. Lengyel-kápolna, Hegymagas

Gyönyörű panorámát nyújt, de elvonulásra is alkalmas a Balaton-felvidéki 215 méter magas Szent György-hegy délnyugati lábánál található kápolna. Egyszerre legeltethetjük szemünket a Balatonon, a Szigligeti váron, a Badacsonyon és a Keszthelyi-fennsíkon is. Hangulatos szőlőültetvények, az országban csak itt előforduló páfrányfaj, a bazaltorgonák repedéseiben élő cselling és a szintén ritkaság számba menő Lumnitzer-szegfű garantálja a helyszín egyediségét és különleges, magával ragadó atmoszféráját.

horvath_judit_lengyel-kapolna.jpg

Fotó: Horváth Judit

Önmagában az is kisebb csoda, hogy az 1760-ban épült kápolna és csodás műtárgyai átvészelték a történelem viharait. Hagyjunk időt magunknak, hogy átérezhessük a helyszín különleges hangulatát, hogy testi-lelki feltöltődést nyerhessünk a csodás helyszín nyújtotta atmoszférából.

8. Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

A Szent Mihály-dombra látogatókat a nyugalom szigete fogadja a 136 méteres dolomitképződmény tetején, amely valaha valóban sziget lehetett. Máig megcsodálhatjuk itt Magyarország egyetlen épségben maradt halászkápolnáját, amelynek csodálatos hátteret kölcsönöz a Balaton. Remek kilátás nyílik innen a Keszthelyi-hegységre és az öbölre, de a tanúhegyeken is legeltethetjük a szemünket. A domb autóval, kerékpárral és gyalogosan is jól megközelíthető, a bringakörút a közelben halad el.

A különleges kis kápolna eredetéről több legenda is szárnyra kapott az idők során. Egyesek szerint egy balatoni viharból megmenekülő halászcsapat emelte 1729-ben Szent Mihály arkangyal tiszteletére, aki a katolikus hagyomány szerint az Isteni hadak vezetője, kitartása és hűsége megingathatatlan. Más források szerint azonban már 1622-ben is állhatott, ugyanis egyes feltárt freskótöredékek erre engednek következtetni. Annyi biztos, hogy a helynek és a kápolnának is különleges hangulata és ereje van, amit mindenki megtapasztalhat, aki legalább egyszer ellátogat a dombtetőre.

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr5615303232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása