Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

Legendás balatoni filmek kulisszatitkai

2019. június 21. - aestus

A Balaton már az 1900-as évek elejétől népszerű forgatási helyszínként vonzotta a hazai, majd később a nemzetközi filmes stábokat egyaránt. A korszakok legnagyobb színészei töltöttek el a tónál napokat, heteket a megfelelő időjárási-és fényviszonyokra, forgatási engedélyekre, vagy korábban éppen a párt jóváhagyására várva. Sokszor az alapos előkészületek ellenére is csúsztak hibák a tervekbe és történtek vicces, váratlan, olykor túlzottan látványosra vagy veszélyesre sikerült események a forgatások során.

borito_pixabay_jackmac34.jpg

Suzanne - 1967

A Franz Antel által rendezett vígjátékot többek között a csopaki dombokon forgatták 1967 nyarán, Tordai Teri főszereplésével. Egy lovaskocsi jelenet felvétele közben a stábot, egy közeli erdőből előtörő birkanyáj lepte meg. A híresen laza osztrák rendező meglátva a váratlan szituációban rejlő lehetőséget, a helyszínen leszerződtette a juhászt, hogy a nyáj látványával is fokozzák a jelenet hitelességét. A film a német nyelvterületeken később kifejezetten nagy sikert aratott.

baranyok_az_uton_pixabay_em80.jpg

Fotó: Pixabay - EM80

A Pogány Madonna – 1981

A film forgatókönyvírója, rendezője és egyik főszereplője is volt Bujtor István, akinek egy a forgatáson történt autóbaleset miatt kellett módosítania a helyszínen a forgatókönyvet. Az azóta elhíresült autós üldözéses jelenethez éppen kamerafutáspróbát és kaszkadőrpróbát tartottak, amikor a történet szerint előző Mercedes és a szemből érkező Polski Fiat összeütköztek. A stáb tetszését annyira elnyerte a véletlenül rögzített jelenet, hogy a helyszínelés végére módosítottak a forgatókönyvön, amibe így belekerült egy újabb autó ellopása az üldözés folytatásához. További érdekesség, hogy a Bud Spencer bíztatására készített Csöpi-filmek pofozóhangeffektjeit egy müncheni filmstúdióban vették fel méghozzá úgy, hogy egy félsertést ütögettek tiszta erőből, majd visszhangot kevertek hozzá.

baleset_magyar_filmgyarto_vallalat_a_pogany_madonna.JPG

Fotó: Magyar Filmgyártó Vállalat - A Pogány Madonna

A forgatások legendáriumához még egy véletlen párhuzam kapcsolódik. A filmben Mr. P. Smithet alakító Benedek Miklós, a filmgyári kocsit visszautasítva éppen saját autójával, Gór Nagy Mária társaságában tartottak Tihanyba a forgatás helyszínére, amikor az M7-esen eléjük ugrott két kutya és sajnos az egyiket nem sikerült kikerülniük, összetörték az autó elejét. A sors fintora, hogy nemsokkal ezután megtörtént az előbbiekben már említett autóbaleset a forgatáson is.

Csak semmi pánik – 1982, A veréb is madár - 1968

A Csak semmi pánik forgatókönyvét szintén Bujtor István írta. Érdekesség, hogy a forgatás során felrobbantottak egy leharcolt Mercedes-Benz személyautót, amely a filmben epizódszerephez jutó Reviczky Gábor tulajdona volt.

reviczky_mercedes_mercedes-benz_cars_index_forum.jpg

Fotó: Mercedes-Benz Cars - Index Fórum

Hasonló volt a helyzet egy 1968-as balatoni mozi, a Veréb is madár forgatásán is. Itt a film főszereplője, Kabos László által vezetett Ford Thunderbird, valójában a korszak dívájának Medveczky Ilonának a tulajdonában volt, aki szintén szerepelt a filmben. Erre az autóra persze jobban vigyáztak és természetesen túlélte a forgatást.

kabos_laszlo_a_volan_mogott_autonavigator_hu.jpg

Fotó: autonavigator.hu

Zimmer Feri – 1998

A Tímár Péter által készített filmvígjáték egyik utolsó jelenetsorának felvétele közben, egy kellék-lövedék szemen találta a rendezőt. A becsapódást imitáló kaucsuk-kapszulák egyike, az ajtófélfáról gellert kapva találta el olyan szerencsétlenül, hogy azonnal összeesett és szeme maradandó sérüléseket szenvedett. A rendező később elmesélte, hogy mivel éppen forgott a kamera, utólag be is vágta a filmbe az őt eltaláló lövedéket.

Tüskevár – 1967, Egynyári kaland – 2014

Szabadtéri forgatási helyszíneken, sokszor az időjárás okozza a legnagyobb fejtörést a rövid határidőkkel dolgozó stábok számára. A Tüskevár sorozatban Tutajos szerepét alakító Seregi Zoltán egy interjúban elmesélte, hogy számára gyerekként az egyik legnagyobb meglepetést a vihar jelenet forgatása okozta, ahol repülőgépmotorokkal imitálták a szelet, hatalmas zuhanyállványokból, aggregátorok segítségével érkezett az „eső” és egy cukorszerű anyag szórásával utánozták a kellékesek a jeget. A Pesti Magyar Színiakadémia egyik növendéke Schmidt Sára, az Egynyári Kaland balatoni forgatása kapcsán pedig egy fordított szituációról mesélt, amikor fürdőruhában, plédekbe burkolózva várták, hogy elálljon az eső és fogvacogás nélkül vehessenek fel egy napsütésesnek szánt vízibiciklis jelenetet.

viharban_magyar_televizio_tuskevar.jpeg

Fotó: Magyar Televízió - Tüskevár

A cikkhez felhasznált külső források: Retro Filmek Forgatási Helyszínei (Facebook), filmkultura.hu, Youtube komment szekció, Szarvasi Vízi Színház – Film a víz fölött – Seregi Zoltán interjú, delina.hu, autonavigator.hu, seniorplus.hu

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr7814903760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása