Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

A Balatont tápláló erők 1. rész: Víz

2020. január 08. - aestus

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának és persze a magyar lakosság nyári-téli élményeinek is meghatározó eleme. Élővilága rendkívül gazdag, a tavat övező változatos geológiai adottságok pedig csak tovább növelik a táj vonzerejét. A Balaton minden évben tízezrek számára nyújt pihentető vagy éppen szórakoztató, megunhatatlan élményeket. Most induló sorozatunkban azt nézzük meg, hogy mindehhez mire van szüksége kedvenc tavunknak. Miből táplálkozik, honnan és milyen formában érkezik vízutánpótlása és hova kell elutaznunk, ha egy-egy Balatonba ömlő folyót, patakot, vízgyűjtő területet szeretnénk megismerni és persze készíteni egy remek fotót a családi archívumba.

img_1151.jpeg

A Balaton tektonikus eredetű, 77 km hosszú és átlagosan 3-4 méter mély ároktó. A tó kb. 600 km2-es vízfelületéhez több mint 5000 km2 vízgyűjtő terület és azon 90 különböző vízfolyás, 11 felszíni és 15 felszín alatti mesterséges vagy természetes állóvíz tartozik. A sok kedvező földrajzi, geológiai, időjárási és egyéb körülmény együttes eredménye pedig Európa egyik legnépszerűbb, csodálatosan tiszta és kiváló vízminőségű édesvízi tava, a Balaton.

kornyezetvedelmi_es_vizugyi_miniszterium_balaton_reszvizgyujto_terkep.JPG

Kép: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság - Balaton részvízgyűjtő térkép

A tó vízutánpótlását főként a lehulló csapadék biztosítja, de fontos összetevő a Zala-folyó (vízgyűjtő területe a tó teljes vízgyűjtő területének 45%-a) és sok különböző patak, valamint a terület hévízeinek vízhozama is. A Zala forrását Vas megyében, Szalafő közelében, gyönyörű torkolatát pedig Fenékpuszta és Balatonszentgyörgy között találjuk. Országunk tizenkettedik legbővebb vizű folyója önmagában is számos mellékfolyóval, tavakkal és víztározókkal rendelkezik, köztük a Kis-Balaton I. és II-es tározó is ide tartozik.

met_hu_a_2018_evi_csapadekosszeg.gif

Kép: met.hu - A 2018. évi csapadékösszeg

A Balatont számos kisebb-nagyobb patak és vízfolyás táplálja. Ezek közül jelentősebbek északi irányból a Lovasi-Séd, az Aszófői-Séd, az Örvényesi-Séd, a Burnót-patak, a Kétöles-patak, a Lesence-patak, a Cserkúti/Csorsza-patak és a Csóka-kő-patak. Délről pedig a Zala és a Nyugati-övcsatorna biztosít jelentős vízutánpótlást a tónak. A torkolatok többsége viszonylag jól megközelíthető, kiváló túraprogram a patakokat a forrásuktól követve eljutni a tóig. Főként a középső medence esetében, a Balaton-felvidék festői tájain barangolva lehet felejthetetlen élményekben részünk egy-egy ilyen kirándulás alkalmával.

balatonba_folyo_vizek_1.jpg

img_0516_1.jpeg

img_0515.jpeg

Kép: Aszófő, Almás-forrás

A Balaton számos vonzereje körül kétségkívül legmeghatározóbb a víz. Ez magában foglalja a tó környékén fellelhető termálvizeket és az arra épülő idegenforgalmi szolgáltatásokat is. A közeli karsztterületek felszín alatti vizei a tóhoz hasonlóan érzékenyek a változásokra. Gondoljunk csak arra, amikor a bakonyi bauxitbányászat karsztvízmentesítő munkálatainak hatására 1982 és 1998 között eltűnt a víz a Tapolcai-tavasbarlangból és több közvetlenül a Balatont tápláló patakból (Világos-patak, Lesence-patak) is. A beavatkozás súlyosan érintette a tó egyik fő karsztvíztározóját is. A Balaton vízgyűjtő területén 3 karszt, 1 termálkarszt és 1 porózus termál felszín alatti víztest található.

heviz_pixabay-ivabalk.jpg

Kép: pixabay, ivabalk - Hévízi Tófürdő

Felszíni és felszín alatti vizeinkre az emberi tevékenység több aspektusa is jelentős hatást gyakorol. Anélkül is érezzük felelősségünket ivóvíz és egyéb édesvíz készleteink megóvásában, hogy részletesebben elemeznénk a növénytermesztés, az állattartás és vizeink mesterséges szabályozásának veszélyeit. A vízügyi szakterületen dolgozó számos szakember foglalkozik mindennap a Balaton és hazánk teljes vízkincsének megóvásán, az infrastruktúra karbantartásán és fejlesztésén. Élővizeink bonyolult és összetett ökoszisztémák, így kiemelt figyelemmel kell gondoskodnunk róluk nap mint nap, hogy még hosszú ideig élvezhessük ne csak a strandolást és a nyári vízpart adta örömöket, de kedvenc tavunk kristálytiszta vizét is.

források: www2.vizeink.hu, wikipedia, hidrologia.hu, ovf.hu, kdtvizig.hu

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1015396790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása