Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

Önkéntesség a Balatonon

Több leszel, ha teszel!

2019. február 01. - aestus

Azt mondják az önkéntesség egy életforma. Én úgy gondolom, hogy lehet egyszeri vagy folyamatos szerepvállalás, kiállás egy olyan ügyért, amellyel azonosulni tudunk, amit magunkénak érzünk. Olyan tevékenység, amelyet, ha körültekintően választunk meg, a komfortzónánkat csak annyira kell elhagynunk amennyire szeretnénk, mégis valódi értéket teremtve segíthetünk, vagy állhatunk ki egy jó ügyért. Az önkéntes munkát végző sokszor többet kap, mint ad a munkája során. Barátságokat köt, jó társaságban, pozitív energiával tölti fel magát, fejlődik a személyisége és a világlátása, megtanul csoportban dolgozni és feltétel nélkül elfogadni a társait. Az önkéntesség kortalan és határtalan. Mi a Balaton környékét térképeztük fel, hogy képet adhassunk a régióban fellelhető lehetőségekről, korosztálytól, nemtől, életkortól és hivatástól függetlenül.

boritokep.png

Mindenkinek van legalább egy olyan szívügye, ami azonnal bevillan ha valaki megkérdezi, ha tehetné, mivel segítené a környezetét és az abban élőket. Legyen az egy menhelyen élő kutya megsétáltatása, a kerékpárút melletti szemét összegyűjtése egy-egy verseny után, gyermeke iskolájának, vagy óvodájának nyári rendbetétele, egyedül élő idősek segítése a közeli otthonban, a falu plébániájának tatarozása, gyermekek táboroztatása, vagy a már meglévő tudásunk továbbadása valamilyen formában a fiatalabb generáció részére. Biztos vagyok benne, hogy sokkal többünkben él ilyen késztetés, mint ahányan ténylegesen teszünk is végül valamit. Mint a legtöbb olyan esetben, amikor új útra lépünk, együtt ezt is könnyebb.

kezsziv.png

Az önkéntesek által végzett munka az ezredforduló óta harmadával növekedett. Az adatok szerint legszívesebben a gyermekek számára nyújtunk támogatást, a legtöbb önkéntes tevékenységet pedig a lakóhelyi segítségnyújtás teszi ki. Az önkéntesek életkora egyre alacsonyabb, már a középiskolások is vállalnak ilyen jellegű programokat. A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény jogi értelemben vett státuszt is adott az önkénteseknek, valamint szabályozta, hogy ilyen tevékenységet, minden 10. életévét betöltött magyar állampolgár hivatalosan is végezhet. A gyermekeink által végzett önkéntes tevékenység segíthet, hogy már az iskolai évek alatt megismerkedjenek a munka világával, a felelősségvállalással, valamint pozitívan befolyásolhatja a majdani álláskeresést is.

Az Önkéntesség Magyarországon 2018 című kutatás szerint, hazánkban egymillió ember önkénteskedik havonta. A területet utoljára 2013-ban kutató tanulmányok óta, jelentősen bővült az önkéntes munkalehetőségek és tevékenységek köre. A tanulmány szerint a megkérdezettek harmada azt felelte, azért nem önkénteskedik, mert senki nem kérte rá. Az EMMI a szerepvállalás ezen formájának jelmondatául a Több leszel, ha teszel!-t választotta, amit egyszerre szánnak védjegynek és mozgalmi felhívásnak egyaránt.

Ha nem ismerünk olyan civil szervezetet vagy alapítványt, amelyik számunkra szimpatikus ügyért dolgozik, akkor se adjuk fel, tájékozódjunk lakhelyünkön, a megyei kormányhivataloknál, vagy az Önkéntes Központ Alapítvány és az Adjukössze.hu országos oldalain, valamint a Önkéntes.gov.hu kormányoldalon. A Balaton északi partján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park saját önkéntes programmal rendelkezik. A hétköznapok egyhangúságát és az esetleges irodai bezártságot magunk mögött hagyja válhatunk hasznos tagjaivá a Nemzeti Park területének karbantartásán, megőrzésén, helyreállításán munkálkodó csapatnak. A park szívesen biztosít szakmai felügyeletet, eszközöket és lehetőséget csoportosan jelentkezők részére is az évszaknak és aktuális feladatoknak megfelelően. Elsősorban a fiatalabb, érettségizett korosztályt várja önkéntes programjába a Balaton legnagyobb nemzetközi gyermektáborát szervező Funside. Az egy napos felkészítő tréningen részt vevők fiatalos, lelkes csapatban dolgozva segíthetik nyáron az órák lebonyolítását, a délutáni programokat, a tábor napi működését és a csoportvezetők munkáját. Eközben tapasztalatokat és élményeket gyűjthetnek, fejleszthetik meglévő nyelvtudásukat és rengeteg új kapcsolatra, barátságra tehetnek szert. Csodatevők lehetünk, ha a Magyar Vöröskereszt által 2018-ban már nyolcadik alkalommal megrendezésre került, balatoni Hétcsoda Élménytábor önkéntes csapatába jelentkezünk. Akár egy-egy napra vagy a teljes hétre is beadhatjuk jelentkezésünket. A teljes turnusra regisztrálók esetében előnyt élveznek a pedagógiai, szociális, egészségügyi és gyógypedagógia szakmákból érkező vagy aktuálisan tanulmányokat folytató jelentkezők. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Keszthelyen üzemeltet napközi otthont. Itt az otthont lakó zömmel fiatalok fejlesztésébe, gondozásába és szabadidős elfoglaltságaik szervezésébe kapcsolódhat be az önkéntes, akinek a jelentkezési folyamat során intenzív nyelvtanfolyamot és szociális tréningeket is biztosítanak.

Önkéntes munkát persze nem csak szervezett keretek között végezhetünk. Hasznos lehet bármely olyan egyéni, családi, vagy csoportos tevékenység, amit lakóhelyünk, természeti környezetünk, közös értékeink védelmében végzünk. Használjuk a közösségi médiát, tájékozódjunk, vagy szervezzünk saját magunk számára olyan közhasznú programokat, amelyek nem csak környezetünk, de saját testi-lelki egészségünk épülését is szolgálni fogják.

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3014601652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása