Nekem a Balaton

Nekem a Balaton

Dr. Zacher Gábor Zánkán

2018. szeptember 14. - aestus

Zánkán tartott zárt körű, elsősorban ifjúságvédelmi és drogprevenciós témájú előadást Zacher Gábor főorvos, toxikológus, egyetemi docens, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának leköszönő vezetője. Az országosan elismert és népszerű szakember, közel háromszáz fős hallgatóság előtt beszélt korunk fiataljainak és kevésbé fiataljainak viszonyáról a dohányzáshoz, drogokhoz, alkoholhoz, internethez és a közösségi oldalakhoz.

zacher21024.jpg

A doktor Úr a tőle megszokott laza, közvetlen, de ellentmondást nem tűrő stílusban indított és mindvégig a színpad szélén ülve teremtett és tartott sikeresen kapcsolatot a főleg tinédzser korú fiatalokból és nevelőikből álló hallgatósággal. Előadásának első harmadában, a magyar és külföldi fiatalság helyzetét elemezte a droghasználat, az internettel kapcsolatos függőségek és az ezekből eredő magatartási minták, viselkedészavarok kontextusában. Statisztikai adatokat is bemutatva, de mindvégig érzékletesen, érdekesen ismertette a különböző tudatmódosító szerek elterjedtségét, hatásmechanizmusokat és a praxisában tapasztalt esetek tanulságait.

zacher11024_1.jpg

A második témakörben a fiatalokat fokozottan érintő viselkedészavarok, énképzavarok kerültek a fókuszba. Szó esett a főleg az egyesült államok iskoláiban tapasztalható bullying (megfélemlítés, zaklatás, cikizés) jelenségéről és káros hatásairól a diákok lelki fejlődésére. Számos tanács hangzott el a szülők részére is, hogy milyen módon közelítsen tinédzser gyermekéhez, hogyan tudja őt a saját nyelvén megszólítani és hogy érje el, hogy megnyíljon és az őt érintő kényes vagy kellemetlen problémákról is képes legyen beszélni.

zacher51024.jpg Az utolsó részben saját családi példákkal és tapasztalatokkal alátámasztva mesélt a szakember saját, már felnőtt korú gyermekénél átélt tinédzser időszakról és arról, hogy valójában mekkora érdeklődésikörbeli és viselkedéskultúrabeli szakadék van a jelenkor fiataljai és az ő szüleik, vagy bármely más felnőtt között. Megtudtuk, hogy megfelelő hozzáállással és kommunikációval, ettől a szakadéktól nem kell félni, sőt óriási segítség lehet az informatikai forradalomban felnövő tinédzser, aki gombnyomásra varázsolja újra elő, édesapja több órás munkájának hirtelen, rejtélyesen eltűnő gyümölcsét.

Nekem a Balaton a YouTube-on!

Nekem a Balaton az Instagram-on!

Nekem a Balaton a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemabalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1614239645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása