Nekem a Balaton

BALATONI BRINGAKÖR - Road Movie a keleti medencében

2020. augusztus 10. - aestus

Legendás balatoni filmek kulisszatitkai

A Balaton már az 1900-as évek elejétől népszerű forgatási helyszínként vonzotta a hazai, majd később a nemzetközi filmes stábokat egyaránt. A korszakok legnagyobb színészei töltöttek el a tónál napokat, heteket a megfelelő időjárási-és fényviszonyokra, forgatási engedélyekre, vagy korábban éppen a párt jóváhagyására várva. Sokszor az alapos előkészületek ellenére is csúsztak hibák a tervekbe és történtek vicces, váratlan, olykor túlzottan látványosra vagy veszélyesre sikerült események a forgatások során.

borito_pixabay_jackmac34.jpg

Tovább

Amit a lila csodaszerről tudni érdemes! A balatoni levendula múltja és jelene.

2018-ban az év gyógynövénye volt Magyarországon. Már az ókortól használták a test és a lélek ápolására egyaránt. A néphagyomány szerint távol tartja a gonoszt, Provence-ban a skorpiók ellen teszik az ablakba. Illóolaja olyan értékes volt, hogy az árutőzsdén is jegyezték, de hol tart ma az elmúlt évszázadok csodanövénye…

pixabay_tanyakurt.jpg

Fotó: Pixabay - TanyaKurt

Tovább

Magyaros ízek és reform ételek a Badacsony lábánál

Hotel & Étterem Halászkert

A Badacsony körül gombamód szaporodó fine dining éttermek kínálatával szemben, inkább a klasszikus fogásokat és elsősorban magyaros ízeket kedvelő vendégek számára jelent évek óta megbízható választást, a hegy lábánál található Hotel & Étterem Halászkert.

img_0558.jpeg

Tovább

Balatonfüred szívében, századfordulós falak között - Balaton Étterem

Balaton Étterem Balatonfüred

A Balaton Étterem története a Kisfaludy utcában álló épületegyüttes 1893-as átépítését követően, 1894-ben vette kezdetét. A Balatonfüred szívében, több mint 330 négyzetméter zárt vendégtérrel és egy hatalmas, 300 négyzetméteres terasszal rendelkező étterem, azonnal a fürdőközönség kedvencévé vált...

img_0534.jpeg

Tovább

7 füstbe ment balatoni álom

A világ legnagyobb aquaparkja a Balatonon

Bár teljes bizonyossággal nem állítható, hogy soha nem valósul meg tény, hogy a több mint egy évtizedes tervezés és többszöri nagy bejelentések dacára, máig nem kezdődött meg egyik tervezett helyszínen sem, a világ legnagyobbjának beharangozott aquapark felépítése. Az eredeti tervek szerint a komplexum a vörösberényi part mellett, mintegy 110 hektáros területen, 1,7 kilométer hosszúságban helyezkedett volna el. A közel 5 milliárd eurós teljes költségvetés magában foglal egy gyógyvizes medencekomplexumot, szörfpályákat, különböző vizes sportos tréningpályákat, kalandparkot, akváriumokat, valamint az ezek kiszolgálására alkalmas szállodákat, éttermeket és egy ötezer férőhelyes parkolót. A projekt legkülönlegesebb eleme a fűzfői öböl 30 méter mélyre kikotort medrébe tervezett luxusszálló, amit mini tengeralattjárókkal lehetne megközelíteni. Tekintve, hogy semmilyen hatástanulmány és környezeti felmérés nem készült a látványtervekhez, idővel minden potenciális balatoni önkormányzat kihátrált a projekt mögül, melynek utolsó ismert célpontja Sármellék volt, ahol szintén nem történt a mai napig előrelépés a projekt megvalósításában.

cornwall_eden_project_pixabay_penstones.jpg

Fotó: Pixabay - Penstones - Cornwall Eden Project

Tovább

A Balaton talán legjobb reggelije!

Tulipán Kávéház Keszthely

Keszthely felé átutazóban, az internetes ajánlásokat böngészve találtunk rá, a Balaton talán leghangulatosabb kávéházára és egyúttal legjobb reggelijére, amely a keszthelyi Helikon park sarkán található tökéletesen felújított, századfordulós Geisl-villában, egy hatalmas platánfa árnyékában várja a betérőket a hét minden napján.

img_0453.jpeg

Tovább

Gyűjts, versenyezz, nyerj! – Fajbook.hu

Itt a tavasz, mindannyian a szabadba vágyunk, ahol szeretnénk minél több és minél tartalmasabb időt eltölteni. Figyelmetekbe ajánlunk egy új, ingyenes lehetőséget, amellyel a természetben töltött időt tudjuk még izgalmasabbá tenni magunk, gyermekeink, sőt az egész család számára. A fajbook.hu egy nemrég létrehozott, folyamatosan bővülő közösség, ahol saját készítésű, Magyarországon élő állatokról feltöltött fotóinkkal versenyezhetünk és nyerhetünk értékes díjakat. Mutatjuk mit kell tenned, hogy részese lehess a kihívásnak!

boritokep2.jpg

Fotó: Pixabay

Tovább